Buiten gewoon persoonlijk

 

Up ]

 

Satria Nusantara 

Betekenis
Geschiedenis
Gezondheid
-   Nafas Duduk

-   Nafas Bergerak

-   Lichaamstelsels

-   Tenaga Dalam
Research
Bescherming
Training
Foto's
Afdelingen
SN-nieuws
Terminologie
Video opnames
 
English
Français
 
Links & E-mail
 
Buiten gewoon persoonlijk
 

 

Leden hebben buiten de vereniging natuurlijk een eigen leven. Op deze pagina wordt aandacht geschonken aan bijzondere (oud)leden of leden die bijzondere dingen hebben gedaan.

 

Overzicht van artikelen

  1. In memoriam: Suwondo Soedeweo - 07.12.2010
  2. Doodgewoon

 

 

IN MEMORIAM SUWONDO SOEDEWO - 07.12.2010

 Raden Suwondo Soedewo is op 7 december 2010 tussen 9 en 10 uur indonesische tijd overleden in zijn ouderlijk huis in Bogor, de dag van het islamitische Nieuwjaar.

Pak Suwondo is na een lange periode tussen rolstoel en bed in zijn slaap rustig van ons heengegaan. De laatste jaren waren een gevecht, hij kreeg maar moeilijk lucht en had 2 zuurstofflessen in de woning staan. Hij was net over de tachtig, een mooie leeftijd zeg je dan. Maar het komt hard aan.

Al op 2-jarige leeftijd kreeg hij kinderverlamming en moest in zijn kinderjaren veel thuis blijven terwijl de andere kinderen buiten konden spelen. Hij kreeg toen een grote liefde voor zijn kippen en vogels in de tuin die hij verzorgde.

Op latere leeftijd stuurde zijn vader hem naar Nederland voor een betere medische verzorging. Hij kwam in een sanatorium terecht waar hij als tijdverdrijf prachtige en grappige tekeningen maakte over zichzelf tijdens de operaties die hij moest ondergaan aan zijn been. Hij bleef een optimist en was een voorbeeld voor ieder!

Toen het wat beter ging heeft hij zich volledig ingezet voor het Nusantara museum in Delft. Hij hielp mee aan de totstandkoming van de Indonesische afdeling en raakte daardoor helemaal bekend met de cultuur van Indonesië. Hij werd ook het aanspreekpunt m.b.t. de Oosterse Markt op het Agathaplein in Delft. Hij wist alles over krissen en wayang poppen en batik.

Hij bezocht de kunstacademie en hij heeft ook lange tijd batiklessen gegeven, hier heeft hij tot nu toe vele vrienden en vriendinnen aan overgehouden. Gelukkig had ik een lijstje daarvan met adressen omdat hij een paar jaar geleden bij mij enige weken logeerde en er iedere dag bezoek te verwachten was van een van zijn vrienden. Hij kookte dan altijd heel lekker! Hij heeft ook verschillende kookboekjes geschreven, heel handige recepten.

Een van zijn hobbies was schilderen met olieverf. Thuis in Bogor had hij een groot atelier, hier thuis heb ik een schilderij van hem hangen.

 Toen hij in Delft woonde, zag ik hem als een vader voor de Indonesische studenten in Delft. Iedereen was altijd welkom en hij heeft vaker een lekker Indonesisch etentje voor hen klaar gemaakt, zomers sateetjes in de tuin! Door iedereen was hij zeer geliefd en er ging iets van aantrekkingskracht van hem uit.

Je kon ook met alle vragen bij hem terecht. In die tijd werd de Indonesische ademhalings-bewegingssport Satria Nusantara in Delft opgericht. Hoewel hij zoveel mankementen had, ging hij vlijtig met de studenten mee naar de training en deed de oefeningen zo goed als hij maar kon. Ook hierin was hij voor velen een voorbeeld.

Mijn dochter was langere tijd aan het Goethe Institut in Jakarta werkzaam, ze logeerde door de week bij een broer van Pak Suwondo en in de weekenden in het huis van Pak Wondo en zijn zus Ibu Fatimah. Hij zorgde goed voor haar en beschermde haar. We zijn een paar keer met hem door heel Java en Bali gereisd.Wat heeft hij ons veel geleerd over de indonesische cultuur: batikfabrieken, wayang golek poppensnijders, gamelanmuziek, zilveren sierraden en het vormen van de gamelan instrumenten in die hete schuurtjes en nog veel meer.

Na 40 jaar in Nederland te hebben gewoond viel de beslissing zwaar om of naar Indonesia terug te gaan of in Nederland te blijven. Hij koos voor Indonesië, omdat zijn familie daar woonde, maar met een zwaar hart liet hij al zijn vrienden hier achter.

Suwondo, dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan, je blijft in onze herinnering!

Jana Verschuren  

 

 

Dood Gewoon

Een ding is in het leven zeker; we gaan allemaal dood. Roy Döhne, van SN Den Haag heeft zijn eerste boek uitgebracht over hoe verschillende culturen omgaan met de dood. Dit boek maakt deel uit van het project Rouw en Dood dat weer deel uitmaakt van het evenement Huilen in Den Haag (http://www.huilenindenhaag.com/).

Voorafgaand aan een tranenstoet, een tocht langs plekken in Den Haag waar in het verleden bekende Nederlanders hebben gewoond, werd het boek van Roy gepresenteerd. Na afloop werd het boek te koop aangeboden.

flickr-tranenstoet

Het boek is onder meer verkrijgbaar bij de boekhandel. Via onderstaande links kunt u het boek online bestellen.

microwebedu
vanstockum

Roy is onder meer ook bekend van de bijzondere schilderijen die hij heeft gemaakt over Nyai Loro Kidul, de godin van de Zuidzee. Hij heeft op de Pasar Malam Besar meerdere jaren zijn schilderijen tentoongesteld.Wie op internet zoekt met Roy en de naam van de godin kan hierover meer informatie vinden. Een van de sites is onder andere http://royjava.multiply.com/

 

 

 

 

 

Buiten gewoon persoonlijk