Training

 

Up ]

 

Satria Nusantara 

Betekenis
Geschiedenis
Gezondheid
-   Nafas Duduk

-   Nafas Bergerak

-   Lichaamstelsels

-   Tenaga Dalam
Research
Bescherming
Training
Foto's
Afdelingen
SN-nieuws
Terminologie
Video opnames
 
English
FranÁais
 
Links & E-mail
 
Buiten gewoon persoonlijk
 

 

 

Niveaus van training in Nederland

Bij Satria Nusantara wordt getraind op verschillende niveaus. In totaal zijn er acht niveaus, die ieder weer een onderverdeling hebben. Men begint als Pradasar, de weg naar het eerste niveau en eindigt op het hoogste niveau met meditatie (Meditasi).

Als Pradasar leert men de tien basistechnieken die op de diverse niveaus in een aantal varianten worden beoefend.

Het eerste niveau is het Dasar-niveau. Deze kenmerkt zich door bewegingspatronen die snel en met kracht worden uitgevoerd. Het doel hiervan is met name je fysiek sterker te maken.

Vervolgens is er het Pengendalian niveau, onderverdeeld in 10 sub-niveaus. Deze kenmerkt zich door langzame bewegingen zonder kracht. Het accent licht hierbij op beheersing, met name de ademhaling.

Het volgende niveau is het Gabungan niveau. Het accent ligt hierbij op de concetratie. Dit niveau, onderverdeeld in 6 sub-niveaus kenmerkt zich door combinaties van de verschillende basistechnieken. 

Na het Gabungan niveau is er Pengendalian Keras, eveneens met 10 sub-niveaus. Het accent is het langzaam uitvoeren van de Satria Nusantara technieken, vergelijkbaar met de Pengendalian technieken; alleen wordt de beweging met kracht uitgevoerd.

Het volgende niveau is het Gabungan Pengendalian Keras niveau. Dit niveau is onderverdeeld in 4 sub-niveaus. De combinatietechnieken worden hier langzaam en met kracht uitgevoerd.

Het hoogste niveau waarop op dit moment les wordt gegeven is Penjuru 3. De Penjuru technieken zijn opgesplitst in twee groepen met in totaal 10 sub-niveaus. De technieken kenmerken zich door een combinatie van snelle en langzame bewegingen, met kracht uitgevoerd in alle windrichtingen.

Opbouw van de training

Om echt baat te hebben bij Satria Nusantara is regelmatige training een must. In georganiseerd verband wordt er over het algemeen eens per week getraind. Men kan dit opvangen door zelf thuis te trainen of bij een andere afdeling te trainen.

De training ziet er als volgt uit.

Eerst wordt er een warming up/stretching gedaan.

Vervolgens is er een moment van bezinning. In IndonesiŽ, een grotendeels Islamitisch land, is er een gebed voor dit moment. Zij die een ander geloof hebben kunnen hier zelf invulling geven (zie ook opmerkingen bij hoofdstuk Bescherming).

 Na het gebed wordt er gedurende 10 minuten een zittende ademhalingsoefening gedaan (Nafas Duduk). Het doel van deze ademhalingstechniek is meerledig. Een daarvan is een vorm voor warming up voor de volgende ademhalingstechnieken.

Het vervolg van de zittende ademhaling zijn de verschillende bewegingspatronen (Jurus) die gebaseerd zijn op tien basistechnieken. Afhankelijk van het niveau kunnen bewegingen in bepaalde varianten, langzaam of snel, met kracht of ontspannen met ingehouden adem of met een afwisselende in -en uitademing worden uitgevoerd. Door de bewegingen worden de organen gestimuleerd, spieren versterkt, ademhaling verbeterd etc.

 

Na de bewegingspatronen die ruim een uur in beslag nemen gaat men weer over tot een moment van gebed/bezinning en zittende ademhaling.

Uiteindelijk wordt de training afgesloten met het uitvoeren in drie stappen van de eerste basistechniek om de gegenereerde energie samen te brengen en op te slaan.

 

Evaluaties

Na een aantal trainingen en afhankelijk van de aanwezigheid van een trainer uit IndonesiŽ wordt er een evaluatie gehouden over de kwaliteit van de uitgevoerde technieken. De leden worden vervolgens bevordert naar een hoger niveau.

Bij de eerste evaluatie, waarbij de aspirant leerling (Pradasar) de stap zet naar het eerste niveau, zal de trainer (uit IndonesiŽ) de energie die de pradasar tijdens de training heeft opgebouwd synchroniseren. De energie wordt op dezelfde golflengte gebracht. Bij andere niveau-overgangen zorgt de trainer voor een bundeling van de energie in het energiecentrum.

 

Extra trainingen

Om wat variatie te brengen in de training (elke training bestaat uit herhaling van de bewegingspatronen op een bepaald niveau) zijn er extra trainingen.

De gemeenschappelijke training (Latihan Gabungan) is een training waarbij de leden uit de diverse afdelingen gezamenlijk (veelal in de buitenlucht) trainen. Deze worden afgesloten met een gezamenlijke maaltijd en/of recreatieve aktiviteiten.

Training in het ontwikkelen van innerlijke kracht. Innerlijke kracht (Tenaga Dalam) kan gezien worden als het leren omgaan met energie, van jezelf maar ook uit de omgeving. Het gaat hierbij om zowel ontvangen als zenden van energie. Het laatste wordt met name gebruikt om genezing van ziektes te bevorderen (healing). 

 

Ontwikkeling

Hoe men zich met Satria Nusantara wil ontwikkelen bepaalt de beoefenaar zelf.

Voor een ieder geldt dat men werkt aan zijn eigen gezondheid. Daarnaast kan men zich richten op de gezondheid van anderen. Men kan ook werken aan zijn eigen ontwikkeling op het gebied van innerlijke kracht.

De basis voor het behalen van goede resultaten blijft het regelmatig trainen. Het overgaan naar hogere niveaus brengt ook verplichtingen met zich mee. Op hogere niveaus trainen vraagt om regelmatige trainingsinspanningen.

Op dit moment is het mogelijk op korte termijn een hoog niveau te bereiken door cursussen te volgen waarin begeleiding wordt gegeven door de hoogste pelatihs van Satria Nusantara, waaronder de oprichter Maryanto. Deze intensieve spoedcursussen vereisen wel een goede follow-up die men met de nodige zelfdiscipline zelf moet invullen.

Vanuit de trainersgroep kan in Nederland op dit moment alleen aan leden ondersteuning worden gegeven tot het niveau Penjuru 3. Leden van een hoger niveau zijn op zichzelf aangewezen.

 

 

 

 

Voor informatie kunt u bellen met 070-3627298 of e-mailen naar Satria Nusantara

 

 

 

 

 

Training