Lichaamstelsels

 

Up ]

 

Satria Nusantara 

Betekenis
Geschiedenis
Gezondheid
-   Nafas Duduk

-   Nafas Bergerak

-   Lichaamstelsels

-   Tenaga Dalam
Research
Bescherming
Training
Foto's
Afdelingen
SN-nieuws
Terminologie
Video opnames
 
English
FranÁais
 
Links & E-mail
 
Buiten gewoon persoonlijk
 

Bloedcirculatie - Hart

Het hart pompt zuurstofrijk bloed uit de longen naar het hele lichaam en neemt zuurstofarm bloed mee terug naar de longen. Het hart werkt al voor de geboorte. Een gezond hart hangt af van de gezondheid van haar eigen spieren.

Een gezonde hartspier hangt af van:

  • het aantal gezonde bloedvaten dat zuurstof en voedingsstoffen transporteert;
  • de efficiŽntie van deze spier om de beschikbare voedingsstoffen en zuurstof op te nemen.

Door de ademhalings-oefening met beweging zullen er bloedvaten ontstaan die het bloed vervoeren met een verminderde weerstand waardoor de hartspier geoefend zal worden om efficiŽnt te werken zelfs bij een verminderde hoeveelheid zuurstof.

De gezondheid van het hart kan men via de frequentie van de hartpuls zien. Met goed geoefende hartspieren, die groot en sterk zijn, kan uiteindelijk de hartpuls sterker worden en de frequentie lager om eenzelfde hoeveelheid bloed door het lichaam te pompen.

 

Bloedcirculatie - Bloedvaten

De longen bevatten miljoenen kleine longblaasjes die alveolus worden genoemd. In de omgeving van deze longblaasjes stroomt bloed. Volgens de wet van diffusie van gas, stroomt de zuurstof van hogere druk in de longblaasjes naar de rode bloelichaampjes die een lagere luchtdruk hebben.

De hoeveelheid Hb in het bloed heeft veel invloed op de opname van zuurstof. Hoewel de longen meer zuurstof in het proces kunnen inbrengen, zullen de weefsels van het lichaam niet meer zuurstof kunnen opnemen, behalve als het Hb in het bloed, dat als transportmiddel dient, ook hoger is.

Bewegingen met vastgehouden adem hebben tot gevolg dat zuurstof, die in de weefsels van het lichaam aanwezig is, minder wordt.

Het gevolg daarvan is: het Hb gehalte zal hoger worden. Deze situatie ontstaat in hoger gelegen gebieden (bv. hooggebergte), waar de hoeveelheid zuurstof in de lucht minder is zodat minder zuurstof naar het weefsel van het lichaam gebracht wordt.

Het lichaam zal zich hier aanpassen door op een snellere manier bloedlichaampjes te produceren, zodat het Hb hoger wordt.

Dit is dus een belangrijke faktor die de produktiesnelheid van het Hb in het bloed regelt en die de behoefte aan zuurstof in het weefsel regelt.

Met de ademhalings-oefeningen neemt de produktie van het Hb toe. Nu wordt meer Hb in het bloed gebruikt niet alleen om voedingsstof en zuurstof in te brengen, maar tevens om afvalstoffen af te breken. Het afbreken van CO2 en ander afval is ook belangrijk; daardoor kan vermoeidheid verminderen en het uithoudingsvermogen vergroot worden. Het Hb brengt meer zuurstof naar het weefsel en voert afvalstoffen af. Hier treedt een levenscyclus op, waarbij stoffen (zuurstof en voedingstoffen) als energiebron worden opgenomen en de restanten (afvalstoffen) afgevoerd worden.

De ademhalings-oefeningen vergroten het rendement van deze cyclus.

 

Bloedcirculatie - Bloedvaten

Het gebrek aan zuurstof tijdens de ademhalings-oefeningen met bewegingen zal een aanpassing van bloedvaten tot gevolg hebben, zodat vergroting van een bloedvat, dat al in het weefsel aanwezig is, optreedt. Het is zelfs mogelijk dat nieuwe bloedvaten ontstaan.

De spanning op de wand van het bloedvat is evenredig met de diameter ervan. Door de ademhalings-oefeningen wordt de spanning echter vergroot en de wand van de bloedvaten getraind. Regelmatige training kan een permanente vergroting van het bloedvat veroorzaken.

De vergroting van de bloedvaten zal invloed hebben op de bloeddruk, zodat deze normaal wordt. Het bloedvat wordt soepel en haar weerstand tegen de bloedstroom neemt af.

Dit proces van vergroting is een belangrijke faktor om het uithoudingsvermogen te vergroten en vermoeidheid van de spieren te verminderen, de behoefte aan voedingsstof en zuurstof te regelen en verbrandingsafval te verminderen.

 

Afvalstoffen, zoals overtollig cholesterol, kunnen automatisch gereduceerd worden.

Samenvattend is de invloed van de ademhalings-oefening op het bloedvat:

  • vergroting van de doorsnede
  • versoepeling van de wand van de bloedvaten
  • weerstand tegen bloedstroom te verminderen waardoor de distributie vereenvoudigd wordt
  • het reinigen van het bloedvat van afvalstoffen waardoor het dichtslibben tegengegaan wordt.

 

Spijsvertering

De buikademhaling zorgt ervoor dat de organen in de buik getraind worden het regelmatig drukken van de adem, werkt als massage. De bloedstroom in het weefsel van de buikorganen wordt gestimuleerd, zodat het opnamevermogen en distributie van voedingsstof steeds beter wordt. Dit zal ertoe bijdragen aandoeningen in de buik te genezen.

Het drukken van de adem zal de spieren van de spijsverteringsorganen trainen om afvalstoffen, die afgevoerd moeten worden te verwijderen waardoor de werking van de ingwanden verbetert.

 

Spieren

Bij de ademhalings-oefeningen met beweging oefent het hele lichaam continu. Alle spieren worden geoefend (door de 10 basisoefeningen) waardoor deze langer, massiever en elastischer worden. Het oppervlak van de spieren wordt eveneens vergroot. Dit leidt tot een beter opname vermogen van voedsel en zuurstof en afvoer van afval. Het gevolg is dat de spieren niet zo snel moe worden.

Door de ademhalings-oefeningen met beweging worden de spieren getraind om goed door te werken zelfs bij minder zuurstof. Dus bij normale ademhaling werken de spieren beter en zijn ze sterker.

Deze ademhalings-oefeningen stimuleren tevens de spieren om anaerob energie te gaan produceren. Door de afwijking van glicogen in de spieren en het glicosisproces zal de produktie van ATP als energiebron toenemen. Hierdoor zal de samentrekking van de spieren sterker worden en langer duren.

 

Centraal zenuwstelsel - Hersenen

De hersenen, die uit een zenuwstelsel bestaan, zijn een vitaal lichaamsorgaan, dat een goed onderhoud en zorg nodig heeft.

Een gebrek aan zuurstof veroorzaakt wanorde, anaxia cerebralis, in de hersenen.

Wanneer de hersenen gedurende langere tijd geen zuurstoftoevoer krijgen, treedt er een niet meer te herstellen hersenbeschadiging op. De betrokkene zal, in het algemeen, hierdoor sterven.

De dynamische ademhaling, "pernafasan bergerak", zorgt voor grotere en gezondere bloedvaten in de hersenen, zodat de toevoer van voeding en zuurstof naar de hersenen verbetert.

Met een goed verzorgd hersenstelsel, zullen klachten zoals duizeligheid en hoofdpijn verminderen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd zodat de hersenen minder snel vermoeid raken tijdens studeren, denken en werken.

De afhankelijkheid van de hersenen van zuurstof wordt minder door de training met ademhalings-oefeningen.

Naast het verhogen van de efficiŽntie van het vermogen van het zenuwstelsel om zuurstof te absorberen, blijkt het centraal zenuwstelsel ook in staat om zijn taken uit te voeren bij een verminderde toevoer van zuurstof.

Door de draaioefeningen (jurus putar), wordt het evenwichtsorgan beter geoefend en gestabiliseerd waardoor misselijkheid, duizeligheid of reisziekte verminderd voorkomen.

 

Andere lichaamstelsels

Zo is het ook met de andere lichaamstelsels. Het effect van vergroting van het bloedvat, toenemend Hb-gehalte, goede zuurstofopname en efficiŽnt zuurstofgebruik door de lichaamstelsels resulteren in betere verzorging en regeneratievermogen van deze stelsels. De verbetering van de afvoersnelheid van de afvalstoffen vergroten het effekt van organen zoals bijv. lever, nieren.

 

 

 

 

 

Lichaamstelsels